10 интересни факта за доматите

10 интересни факта за доматите

10 интересни факта за доматите

10 интересни факта за доматите, повече, от които са известни, особено на тези от нас, които ги обичат. Всички знаем, че доматите са от семейство Картофови и , че са плод за ботаниката, но според готварството са зеленчук.

Официално Върховният съд в САЩ решава да нарече домата зеленчук, поради факта, че се използва за направата на салата, а не за десерт. Приемаме това становище и в следващите редове го наричаме зеленчук.

Това, обаче, е информация, която вероятно знаят повечето от Вас. Решили сме да Ви заинтригуваме с фактите, които изненадаха и нас.

В следващите редове сме обособили

10 интересни факта за доматите, които може би ще Ви изненадат:
  1. Доматеният сос е способен да почисти всички медни инструменти. Доматите премахват медния оксид и почистват до блясък медните инструменти, благодарение на солта и киселината, които са част от състава им.
  2. Доматът е идеален козметичен продукт – поставяйки парченца домат върху лицето си ще постигнете по-чиста кожа, защото доматите успяват да премахнат мъртвия слой кожа. Високото ниво на Витамин С в състава на доматите отпушва порите и прави кожата изключително мека. Плодовете им съдържат витамини от група В, фолиева и аскорбинова киселина, калий, натрий, фосфор, магнезий, калций, желязо и други елементи, които са много важни за здравето.
  3. Доматите са смятани за отровни – Първите рецепти, в които се използват домати датират от 1692 г. в Неапол. Допреди това те са използвани като декоративни растения, понеже се е считало, че са отровни.
  4. Доматите са антидепресанти. Те успяват да понижат нивата на така наречения „лош“ холестерол, укрепват имунитета и не само! Съдържат Витамин В4 и холин.
  5. В Украйна има паметник на домата, а в испанския град Буньол се провежда годишният фестивал „Томатина“, който привлича около 25 хиляди души, които се замерват със 130 тона зрели домати. Смята се, че това е най-големият бой с храна в света.
  6. Доматеният сок бори махмурлук – Коктейлът „Блъди Мери“ е подходяшо средство за борба с махмурлука. Както вече споменахме, доматеният сок е изключително богат на витамини, а водката помага на тялото ни да се освободи от алкохола. Подобно на домата, краставицата също притежава това уникално свойство.
  7. Премахва миризма на животни – Доматеният сок е способен да премахне и миризмата от вашия домашен любимец или, ако случайно сте имали среща със скункс.
  8. Сортовете-гиганти поразяват с размера на плодовете си. Някои от тях могат да достигнат тегло от килограм и повече. Най-големият домат в света е отгледан в САЩ и е бил с тегло 2,9 кг., като почти 95 на сто от теглото на домата е вода.
  9. Топлинната обработка увеличава полезните качества на домата, в сравнение с повечето продукти, чиито полезни свойства намаляват при топлинна обработка.
  10. Доматите са най-обичаните и най-разпространените зеленчуци. На второ място са бананите.
В заключение:

Доматът е сладък зеленчук (уточнихме, че ще го наричаме така). Това е причината да е любим не само за нас хората, но и за много вредители, които се развиват по неговите плодове, листа и коренова система.

Много от вредителите са доста упорити, други са устойчиви на антибиотици, а препаратите за защита са разнообразни и скъпи със съмнителна ефективност.

Знаете ли, че съществува препарат..

… който не само ще унищожи до крак вредителя, който Ви създава проблеми, но и ще подсили и натори растението и ще увеличи продукцията Ви.

Това е белгийският биоциден препарат за дезинфекция Huwa San, разработен, благодарение на множество лабораторни изследвания от Roam Technology.

Изненадващото е, че препаратът не само не съдържа хлор, киселини или спирт, но и няма никакви други аромати. Съдържащите се в основата му водороден пероксид (H2O2) и колоидно сребро, унищожават безпогрешно всички вредители. Съединението изгаря неприятелите по растенията, заради отделящия се при взаимодействие с органична материя кислород. След разпада на това съединение, се получават два напълно безвредни продукта – вода (H2O) и кислород (O2).

Вследствие на употребата му не само ще защитите продукцията си от вредители, но и ще стимулирате растежа на растенията.

Всъщност ще получите и много други предимства, които можете да научите, като се свържете с нас.

Call Now Button