Как да се защитим от фитофтора?

Как да се защитим от фитофтора?

Как да се защитим от фитофтора?

Как да се защитим от фитофтора?  Какво я прави толкова опасна и кои растения засяга? Какви са методите за превенция и най-важното – какви препарати да използваме?

Какво е фитофтора?

Когато става дума за фитофтора, всъщност говорим за съвкупност от болести, които са причинени от вид Оомицетни гъби. Думата буквално означава „фито“ – растение и „фтора“ – унищожавам.  Самото име подсказва, че са необходими незабавни мерки при установяването на тази гъбична инфекция.

Phytophtora infestans се отличава със способността си да се размножава много бързо, за което е наречена заразен растителен ядец.

Терминът фитофтора всъщност обединява много фитопатологии, които в по-малка или по-голяма степен вредят на растенията – гниене на короната, плесен, болест на мастилото и други. За щастие симптомите и средствата за контрол са доста сходни при различните заболявания.

Кога е най-подходящият момент за появата на фитофтора?

Най-подходящото време за поява и развитие на фитофтората е периодът с продължителни дъждове. Тогава температурата спада, а влажността се увеличава. Като всяко гъбично заболяване, фитофтората е в своя апогей точно при такива условия. Гъбите се намножават, активизират се и са безпощадни за растенията, като принуждават зеленчукопроизводителите да унищожат реколтата си.

Развитие на фитофтора

В общия случай най-често се засягат първо листата от долния слой. постепенно болестта успява да достигне до леторастите. При висока влажност, по листата се появяват кафяви петна, които са покрити с бял пухкав цвят – гъбични спори. По стъблата се наблюдава появата на тъмнокафяви ивици. При влажно време, петната и ивиците започват да гният, а при сухо време изсъхват. Когато болестта се развие достатъчно, растенията се превръщат в сухи корички.

По кожата на болните грудки започват да се появяват тъмни-кафеникави участъци. Грудките започват да загниват и да се разлагат. Дори изглеждащи здрави, те могат да започнат да гният и на склад.

Появявайки се върху плодовете, тези петна се разширяват на широчина и дълбочина. Засегнати са не само узрелите, но и зелените плодове, както и тези, които са били отстранени от корена в здрав вид. Те също започват да чернеят и стават негодни за консумация.

Фактори за развитие на фитофтора
  • Температура (17-27°C);
  • Влажност (в продължение на 5 часа);
  • Лоша въздухопропускливост на почвата;
  • Обилно поливане;
  • Поставяне на растенията твърде близо едно до друго.
Как да се защитим от фитофтора с прости методи?
  • Дистанция – спазвайте разстояние между насадените растения, т.е. да не са сгъстени едно до друго;
  • „Мулчирайте“ (застелете) лехите. Добър вариант за мулчиране е просъхналото сено. В него се съдържа гъбата-антагонист на патогена на фитофтората;
  • Премахнете листата, които се опират до земята. Препоръчително е това да се случва поетапно, за да не стресирате растението и да се разболее;
  • Поливайте ниско в корена;
  • Редовно пръскане с фунгицид. Провеждайте превенция, вместо лечение. Дори и Вашите растения да не страдат от това гъбично заболяване, е възможно да се пренесе от съседа;
  • Дезинфекция на инструменти. Хигиената е важна дори в градинарската среда. Можете също да третирате буркани или тави, които използвате повторно по време на презареждане с дезинфектант;
  • Дезинфекция на почва;
  • Пръскайте рано сутрин или късно вечер. Целта е да не останат капчици върху листата на растението, които да причинят изгаряне;
Как да се защитим от фитофтора – безвреден метод

Проведени са редица проучвания в компании, които са специализирани в отглеждането на саксийни растения, както и зеленчукопроизводители. В допълнение към общите хигиенни мерки (проверка на температурата и влажността, оптимално торене, възможност да се работи добре, да не се поддържа растението твърде влажно, и др.) водата за напояване се третира с белгийския препарат за защита от патогени – Huwa-San TR-50.

След 4 седмици прилагане на Huwa-San TR-50 във водата за напояване, разпространението и наличието на гъбата фитофтора вече са намалели значително.

  1. Леко засегнатите растения се възстановиха почти напълно.
  2. Силно засегнатите растения се възстановиха, но процесът на възстановяване беше по-бавен.
  3. И в двата случая растенията отново образуваха нови, бели корени. Като цяло се наблюдава, значително намаление на смъртността на растенията.
Резултати и предимства от приложението на Huwa-San TR-50

Прилагането на Huwa-San TR-50 води до подобряване на качеството на водата (вода, богата на кислород и с по-малко болести). В резултат на това, здравите растения развиват млади бели корени и остават незасегнати.

  • Значително намаляване на общите заболявания във водата, защото други патогенни организми са контролирани, включително Botrytis Sp., Pythium Sp., Fusarium Sp., и др.
  • Видимо повишаване на нивото на кислород във водата, стимулиращо възстановяването и растеж на растенията.
  • Образуване на нови, бели корени, както в засегнатите, така и в незасегнатите растения.
Приложението на Huwa-San TR-50 води до:
  • Увеличаване на продукцията;
  • По-добро качество;
  • По-малко пестициди;
  • Спестяване на време и енергия.

Затова не се колебайте да се свържете с нашите специалисти за професионален съвет, за да се защитите ефективно от фитофтора с висока възвръщаемост на инвестицията.

Call Now Button