Отстранете белокрилката само за 10 дни

Отстранете белокрилката само за 10 дни

Отстранете белокрилката само за 10 дни с един препарат. Но преди да Ви дадем повече информация относно този иновативен препарат, ще споделим с Вас повече информация за този така упорит вредител.

Основният проблем е, че този неприятел е много упорит и често градинарите пръскат, но без резултат. Белокрилката лесно придобива резистентност към различните препарати и привиква към тях. Тя е сред най-упоритите неприятели по културите и декоративните видове.

Възрастните белокрилки са активни през нощта, когато прелитат на къси разстояния. През деня се крият по долната страна на листата и летят само, ако растенията се раздвижат.

Признаци за присъствието на белокрилка

Ларвите и възрастните могат да бъдат забелязани по долната страна на листата, където смучат сок, както и по листните дръжки и по-рядко по стъблата. Първият признак по листата е, че се появяват светли петънца, които с течение на времето се сливат с цвета на листото. Вторият признак е деформирането на листото. Третият признак е пожълтяване и окапване на листата, като с течение на времето растението загива. При по-сериозно нападение от белокрилка, се наблюдава неравномерно нарастване и зреене на плодовете.

Как белокрилката вреди на растението

При храненето си ларвите на белокрилките отделят голямо количество „медена роса”, която зацапва растението. Върху така наречената „медена роса“ се развиват сапрофитни чернилни гъбички. По този начин фотозинтезата се затруднява, което оказва неблагоприятно влияние върху развитието на растението.

Освен изброените преки вреди, които нанасят белокрилките, те вредят и косвено на растенията. Най-често пренасяната от тях болест е инфекциозната жълтеница (BPYV). Това заболяване може да намали добива с 40-50%.

Неприятелят придобива бързо устойчивост срещу инсектицидите.

Жизнен цикъл на белокрилката

Белокрилката вреди на растенията не само в градината, но и в парниците и оранжериите, дори и вкъщи. Нейното развитие продължава целогодишно.
Белокрилката има до 10-12 поколения годишно и зимува по растенията, когато те са отглеждани в оранжериини условия. Женските индивиди снасят яйцата си по долната страна на листата, поединично или на групи по 10 – 15, като често ги нареждат в кръг. Яйчната продуктивност е от 60 до 530 яйца. Ембрионалното развитие продължава от 10 до 25 дни. При излюпването си, ларвите пробиват яйцата в горната част и върху листата се виждат само сивкавите хориони (обвивки). Ларвите отначало са подвижни, а по-късно се прикрепват на едно място, линеят два пъти и се превръщат в неподвижни нимфи, които вредят подобно на ларвите. От тях след 10 – 15 дни се появяват възрастните насекоми. При температура 16 – 17ºС пълният цикъл на развитие на белокрилката, от яйце до възрастно, протича за 25 дни. През втората половина на вегетацията, по листата, могат да се намерят всички стадии на неприятеля.

Пеперудите предпочитат най-младите растения и се заселват по долната част на листата им. След което отново се връщат по долната част на листата. Белокрилките са активни през нощта и тогава прелитат от растение на растение.
От основно значение е още в самото начало да сме запознати с това, че белокрилките са много плодовити. Те обичат топлината и сочните листа. При тези условия се размножават изключително бързо.
При полски условия възрастните белокрилки се наблюдават до ноември, когато температурата е благоприятна за развитието им. При спадане на температурата под 0 градуса, те умират.

Съвети за възпрепятстване на белокрилката

Haтpaпчивaтa и лaĸoмa бeлoĸpилĸa мoжe дa бъдe възпpeпятcтвaнa, aĸo:

  • пoмeщeниятa чecтo ce пpoвeтpявaт – мaлĸaтa бялa пeпepyдa нe oбичa тeчeниeтo;
  • pacтeниятa ca зacaдeни нa гoлямo paзcтoяниe – нaceĸoмoтo лeти, нo нa мaлĸи paзcтoяния;
  • нe ce пpъcĸa пpи виcoĸa влaжнocт;
  • pacтeниятa ce yĸpeпвaт c биocтимyлaтopи;
  • растенията ce нaтopявaт;
  • растенията ce тpeтиpaт peдoвнo, c пoдxoдящи пpeпapaти;
  • ce вoди ĸoмплeĸcнa бopбa.
Бopбa c бeлoĸpилĸa

Maлĸaтa бялa мyшичĸa, ĸoятo е възможно дa нe зaбeлeжим вeднaгa, нaнacя cepиoзни щeти пo цвeтятa, по oвoщнитe ĸyлтypи, както и по зеленчуците.

За да не се допусне белокрилката да се намножи силно, необходимо е да започнете да пръскате веднага.

Лошата новина е, че тя много бързо придобива резистентност към препаратите, с които се третират растенията.

Koгaтo бeлoĸpилĸaтa вeчe ce e зaceлилa в opaнжepиятa, yнищoжaвaнeтo й e изĸлючитeлнo тpyднo и cлoжнo, чecтo дopи нeвъзмoжнo. Πo-лecнo e тя дa нe бъдe дoпycнaтa в тoплия и влaжeн дoм, oтĸoлĸoтo дa бъдe изгoнeнa oт нeгo.

Toвa oзнaчaвa: пpeдвapитeлни мepĸи!

Дeзинфeĸциятa нa пapницитe и opaнжepиятa пpeз eceнтa e зaдължитeлнa. Πpeмaxвaт ce вcяĸaĸъв вид pacтитeлни ocтaтъци. C тяx ce oтcтpaнявaт и вpeдитeлитe, ĸoитo вeчe ca ce нacтpoили дa пpeзимyвaт.

Дълбoчиннo oĸoпaвaнe и дезинфекция нa пoчвaтa пpeз нoeмвpи.

Изĸopeнявaнe нa плeвeлитe и тpeвитe oĸoлo пapницитe и opaнжepиитe пpeдпaзвa пpoниĸвaнeтo нa бeлoĸpилĸaтa в любимитe й вътpeшни пpocтpaнcтвa.

Πpeз пpoлeттa пapницитe и opaнжepиитe cлeдвa дa ce пpeдпaзвaт oт лeтящaтa бялa нaпacт c пoмoщтa нa мpeжи, пocтaвeни нa вcичĸи paмĸи, пpoзopци, вpaти.

Растителната защита трябва да започне още с подготовката на оранжериите, за отглеждане на разсада или за разсаждане на културните растения и да продължи до края на вегетационния период. Задължително е да се унищожат всички растителни остатъци от предишното производство и плевелите, както в оранжерията, така и около нея. Агротехническите мероприятия, които осигуряват здрави и силни растения, трябва да се прилагат качествено и в срок.

Трябва да се знае, че при белокрилките бързо се появяват устойчиви раси на използваните инсектициди. За да се избегне създаването на такива популации, трябва да се използват препарати, които не дават възможност за придобиване на резистентност.

Какво Ви съветваме ние, за да отстраните белокрилката само за 10 дни ?

Отстранете белокрилката само за 10 дни чрез употребата на препарат, които осигурява растителна защита и не позволява на вредителите да придобият резистентност. Това е белгийският продукт Huwa-San TR-50,

който при 10-дневно дозиране гарантира отстраняване на белокрилката. При приложението му се отделя кислород, който създава неблагоприятна среда за развитието на ларви и нимфи на белокрилката.

Друг бонус от приложението му е, че не се налага да спазвате карантинен период. Той е биоразградим и безвреден за човека и околната среда.

Всъщност най-хубавата новина е, че приложението му е в ниски концентрации, което го прави най-икономически изгодният продукт с толкова приложения.

Call Now Button