Бързо решение на проблема с брашнестата мана

Бързо решение на проблема с брашнестата мана

Бързо решение на проблема с брашнестата мана

Бързо решение на проблема с брашнестата мана, Ви е необходимо, имайки в предвид пораженията, които нанася на растенията тя. Брашнестата мана напада домати, пипер, краставици, тикви, тиквички, лозя и пъпеши. Заедно с това напада често розите, а и доста градински цветя.

По своята същност заболяването представлява гъбична инфекция. Възниква в резултат на инфектирането на растенията с микроскопични ектопаразити.

Развитие

Патогенът живее в горния слой на почвата, върху плевелите. Ето защо долните листа на растението първи се заразяват с патогена. Инфекцията започва с бързи темпове да се разпространява и по горните листа.

Този тип гъбично заболяване понася зимата и се пробужда през пролетта, когато температурата създаде условия, благоприятни за развитие. Спорите се разнасят с помощта на вятър,дъждовни капки, чрез насекоми и животни, а най-благоприятни условия за развитието й са топли дни с висока влажност.

Спорите активно се развиват при температура от 18-25 градуса и висока влажност на въздуха (30-60%). Най-активни и жизнеспособни са за период 2-4 дни, а в следващите дни се появяват нови спорови колонии, които продължават нападението. Тоест цикълът на развитие не спира, освен по време на суша.

Признаци

Брашнестата мана се развива по различни култури ежегодно и поврежда всички растителни части, но най-силно се проявява по  листата и листните дръжки.

Признаците се проявяват първоначално по горната част на листата, които от долната страна се покриват с бял налеп, приличащ на брашно. След известно време петната стават ръждиви по краищата, потъмняват и листата изглеждат, като изгорели. Ако нападението от брашнестата мана е във висока степен, растенията губят голяма част от листата си, като им остават само няколко листенца на върха.

Симптоми, показващи необходимост от бързо решение на проблема с брашнестата мана

Най-благоприятният период за развитието на брашнестата мана е в началото на юни. В този период от годината, температурата на въздуха спада, а дъждовете обичайно са по-обилни.

Ако имате следните признаци:

  • Сухи, завити по краищата листа;
  • Малки кафяви спори върху растението;
  • Жълтеникав или бял цъфтеж на листата и стъблата;
  • Гниене на плодовете;

Това означава, че си имате работа с този патоген.

Ако не вземете навременни мерки за справянето с проблема, то гъбата се разпространява върху цялото растение, засяга резниците и стъблата. Плодовете на растенията изглеждат, като покрити с мухъл и започват да загниват. За съжаление това е крайният стадий на заболяването.

Причинители на Брашнестата мана са:
  • Резки температурни промени;
  • Неправилно поливане (върху листата, вместо върху почвата);
  • Засаждане на растенията в близост едно до друго;
  • Проливни дъждове;
  • Отсъствие на слънчева светлина;
  • Липса на калий и фосфор;
  • Излишък на азот в почвата;

При отглежданите растения на открито, гъбата улеснява разпространението си, благодарение на проливни дъждове, влажна почва и течения.

В оранжериите, първите заразени растения са тези, които се намират в близост до прохладни и влажни кътчета.

Съвет №1: Не поливайте растенията отгоре! Образуването на влага върху листата стимулира появата и развитието на брашнестата мана.

Съвет№2: При резитба в градината, използваните инструменти трябва да бъдат добре дезинфекцирани преди да се използват за други растения. Това би ограничило евентуалното разпространения на брашнестата мана.

Заключение и препоръки

Бързо решение на проблема с брашнестата мана, е 100% безвредният Huwa-San. Освен множеството си предимства, като бактерицид, вируцид и спорицид, най-важното в този случай, е че той е фунгицид. Тоест той ефективно и гарантирано решава проблема с гъбичните заболявания, какъвто е Брашнестата мана. Препаратът е разработен на основата на водороден пероксид и се разпада до вода (H2O) и кислород (O2). Това го прави еко съобразен и безвреден!

Този патоген е изключително упорит и в предвид високите му темпове на развитие, Ви е необходим надежден препарат, с който да проведете няколко последователни третирания.

Най-добрата защита срещу брашнестата мана е просто превенцията. С белгийския препарат Huwa-San, Вие не само ще защитите растенията си от бъдещи заболявания, но и ще стимулирате растежа им.

Едно от най-важните неща, споменавайки предимствата на Huwa-San е, това, че патогените не развиват резистентност (устойчивост) към препарата.

Не забравяйте, че са необходими навременни мерки, защото напредването на болестта, прави контролирането й по-трудно, а резултатите от развитието й са пагубни.

Не се колебайте да се свържете с нас за професионален съвет.

Call Now Button