Отглеждане на домати

Научете как да отглеждате домати със съвети за сеитба, отглеждане и прибиране на реколтата.

Отглеждането на домати е забавна и възнаграждаваща задача, която води до маси от пресни, питателни домати, които имат по -добър вкус от всичко, което можете да купите в магазините. Доматите са лесни за отглеждане и имат най -добър вкус, когато се отглеждат на слънце. Има много различни сортове домати за отглеждане, но нека видим как трябва да бъдат засяти.

Как да отглеждаме домати у дома

За да отглеждате домати успешно, имате нужда от богата, плодородна почва или компост без торф и добро слънчево, защитено място. Поливайте редовно и подхранвайте седмично с висококалиеви торове, след като растенията започнат да цъфтят.

Доматите са разделени на два основни типа отглеждане: детерминирани (храст) и неопределени (кордон). Видовете храсти обикновено се засаждат в саксии или висящи кошници, а стъблата им се оставят по ръба.

Видовете кордон са обучени да растат високи и се поддържат от бастун или кол. Ако отглеждате домати кордон, тогава ще ви е необходим кол, като бамбукова тръстика, за да поддържате растението и ще трябва да изтръгнете страничните издънки, за да поддържате растението плодоносно на едно централно стъбло. Не е нужно да залагате храстови сортове домати. Ако сте начинаещ градинар, тогава е добра идея да отглеждате храстови домати.

Как да отглеждаме домати от семена

Доматите могат да бъдат закупени като млади растения, но ако искате да опитате някои от по -необичайните сортове, струва си да отглеждате домати от семена. Започнете сеитбата в края на януари до края на март. Посейте семена в 7,5 см саксии с влажен компост, отгоре с тънък слой вермикулит, след това полийте и покрийте със стреч фолио. Позиционирайте ги на прозореца. Когато семената ви покълнат, отстранете хранителното фолио (или ги извадете от размножителя) и поддържайте компоста влажен. Пресадете разсад, когато достигнат височина около 2-3 см, в саксии от 5 см, пълни с влажен многофункционален компост. Върнете ги на перваза на прозореца. Продължете да засаждате, ако е необходимо.

В това видео ръководство вижте най -добрия начин за засяване на доматени семена:

Засаждане на домати навън

Преместете доматите си навън след последната слана през май. Изберете слънчево, защитено място, където можете да ги засадите в почва, в която е добавено много добре изгнил градински компост, или в саксии от 30 см, или поставете две или три растения в торба за отглеждане. Ако отглеждате домати в оранжерия, опитайте да отглеждате заедно с босилек, който процъфтява при същите условия.

Както знаете, и при доматите има болести и проблеми. Ако попаднете в такава неприятна ситуация, непремено опитайте да решите казуса с Huwa-San за домати. Научете повече за препарата на https://www.agrisan.bg/za-huwa-san/

Call Now Button